Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto? | Aktiesamlaren

Aktiesamlaren

Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto?

I artikeln besvarar jag de vanligaste frågorna kring våra två mest använda sparkonton – kapitalförsäkring och isk. Läs och ta reda på vilket sparkonto som passa dig bäst!

kapitalförsäkring eller investeringssparkonto, Vad är skillnaden?

Båda sparkontona har många likheter, men likaså skillnader. Det bästa med båda sparkontona är att du slipper deklarera och de ska vara gratis.

Några saker som skiljer sparkontona åt är t.ex att du inte äger värdepapperna direkt i en kapitalförsäkring, utan det är försäkringsbolaget. Om du däremot om du har ett investeringssparkonto äger du alla innehav direkt. Eftersom du äger innehaven på ditt investeringssparkonto kan du därmed rösta på bolagsstämmor, det kan du dock inte om du har ditt sparande i en kapitalförsäkring.

I tabellen nedanför har jag radat upp de största skillnaderna mellan sparkontona.

investeringssparkonto kapitalförsäkring tabell

Hur valde jag sparkonto?

Jag sparar till min pension samtidigt som jag sparar till min son. Tanken är att slå två flugor i en smäll. Utdelningen som blir kommer jag att använda till min pension, men innan jag går i pension kommer den de också gå till saker som min son kommer behöva, såsom körkort, bil eller kontantinsatsen till en bostad.

Därför har jag nu några prioriteringar och kriterier som min sparform måste uppfylla för att detta ska gå ihopa, men såklart finns det också några saker av ren bekvämlighet.

Kriterier

  • Jag vill själv kunna bestämma över pengarna.
  • Jag vill inte att innehaven på depån ska säljas när jag dör.
  • Jag vill att min son ska ta över portföljen när jag har dött.

Jag bryr mig inte alls om att rösta på bolagsstämmor, och det stör mig inte alls att jag inte äger innehaven direkt på mitt konto, något som jag sett att andra har gjort.

Om man då kollar på vad mitt syfte är med mitt sparande kombinerat med kriterierna blir det en kapitalförsäkring. Nu har jag inte skrivit med de tre kriterierna som jag har i tabellen. Men, med kapitalförsäkring kan man bestämma själv över pengarna, innehaven säljs inte, och du kan välja förmånstagare.

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *